Fas 1: Menstruation

Uppdaterad: 1 jun 2020


Den kvinnliga menstruationscykeln är som ett ebb och flod av massa olika könshormoner.

Ena veckan sprudlar vi av energi, är sociala och bygger muskler lättare i gymmet. En annan vecka är vi mer lagd åt vila, analytiska arbeten och självinsikt.

Genom att lära sig var vi är i menscykeln, hur våra nivåer av hormoner ser ut och hur dessa hormoner påverkar oss så kan vi optimera jobb, träning och våra relationer så att vi får ut det mesta av alla faser.


Denna månad har vi temat: MENSTRUATIONSCYKELNS GRUNDER

De följande blogginläggen kommer vara lite längre för att jag ska kunna täcka så mycket som möjligt och så att ni som läser får en bra kunskapsgrund att stå på!

Idag tänkte jag börja med att förklara den första fasen, av fyra, i vår menstruationscykel: Menstruation.


Nu kanske du tänker "Men Elise, är inte mensen i slutet av min cykel??", och till det svarar jag nej...och ja.

Eftersom vår menscykel är just vad den heter, en cykel, en cirkel, en återupprepande händelse så kan man ju se det som lite både och att mensen är både början och slutet. Men för enkelhetens skull så är menstruationen början.Här har vi en bild som i enkelhet förklarar de mest framstående könshormonerna som spelar in under menscykelns faser. Exklusive testosteron.


Under mensen så är alla hormoner i sina lägsta nivåer. Det är detta bortfall av hormoner, som händer i slutet på fasen innan mensen - den luteala fasen, som gör att vår endometrium, aka. livmoderslemhinna, släpper från livmoderns väggar och bli vår kära "Aunt Flow".


HORMONNIVÅER UNDER MENSTRUATION


Estradiol (en form av östrogen) - Är lågt. Ja, östrogen är inte bara ett hormon utan det är ett samlingsnamn för flera olika former av sk. steroidhormoner. Estradiol har en anabol (uppbyggande) effekt i kroppen.


Testosteron - Yes! Vi kvinnor har också testosteron och det är ett SUPERVIKTIGT hormon! Det hjälper till vid muskeluppbyggnad, då det likt estradiol är anabolt, och det påverkar även en kvinnas sexlust. Under menstruation är testosteron lågt. Det betyder inte att du kanske inte är särskilt sugen att "get it on" under mensen, och oroa dig inte! Detta är fullt normalt! Men såklart är det en personlig preferens, alla är olika. Lyssna på dig kropp och hedra vad den vill.

Kom bara ihåg att skydda dig om du har heterosexuellt samlag under din mens om du har ner mot 21 dagars cykellängd(!!)


Progesteron - Detta hormon kommer till spel efter ägglossning. Jag kommer prata om det i senare blogginlägg.


LH (Luteiniserande Hormon) & FSH (Follikelstimulerande Hormon) - Är lågt. De ökar närmare ägglossning. Mer om detta senare.

INNAN MENSTRUATION


Efter ägglossning bildas en körtel som kallas gulkropp, även kallat corpus luteum. Gulkroppen kan man beskriva som "äggets skal" som blir kvar efter att ägget släppts ut från din äggstock till den äggledare som den är kopplad till. Denna körtel producerar progesteron. Du är nu inne i din luteala fas. Jag kommer gå in mer i detalj på luteala fasen i senare inlägg.


Progesteron är det hormon som håller kvar din livmoderslemhinna, aka din blivande mens. Under cykelns gång så har slemhinnan byggts upp för att om en befruktning skulle ske så kan det befruktade ägget få näring och ett bekvämt ställe att växa på inuti livmodern.Ägglossningen varar under ca 12-24 timmar och under den tiden transporteras ägget genom äggledaren till livmodern. Befruktning sker oftast i äggledarna. Om ägget inte blivit befruktat under denna tid så ligger den i livmodern och väntar tills den stöts ut vid nästa menstruation.


Gulkroppens livslängd vid utebliven befruktning är ca 10-16 dagar. Sedan slutar körteln att producera progesteron och kroppen absorberar den. När progesteronet försvinner, i samband med bortfallet av estradiol (se första bilden) så är det ett tecken till kroppen att befruktning inte skett och livmoderslemhinnan ska stötas ut.


Första dagen på din menstruation är dag ett i din menscykel.

Man kan se det som en "återställning". Kroppen börjar om från början med att bygga en livmoderslemhinna och den gör sig redo för ägglossning genom att låta ägg mogna i äggstockarna.


MENSTRUATIONENS FYSIOLOGI


Livmoderslemhinnan stöts ut. Hormonliknande ämnen kallat prostaglandiner verkar sammandragande på glatt muskulatur, däribland livmoder. Musklerna "krampar" för att stöta ut livmoderslemhinnan. Det är detta som kan ge mensvärk. Det är även prostaglandinerna som verkar vid födsel och får kroppen att sätta igång förlossningen.

VANLIGA SYMTOM UNDER MENSTRUATION


Jag kan nog nästan säga med 100% säkerhet att varje kvinna någon gång upplevt iallafall ett eller flera av symtomen nedan;

- Mensvärk

- Acne

- Utmattning

- Irritation

- Magproblem

- Sötsug

- Kraftig blödning


Jag vill bara inflika nu när vi är inne på symtom att skilja på vad som är vanligt och på vad som är normalt. För det är en stor skillnad.


Exempelvis. Det är normalt att uppleva lite mensvärk, främst under den första/de första dagarna, men den ska kunna dämpas med receptfria smärtstillande och ska inte påverka dig i det stora hela.

Det är däremot vanligt att kvinnor lider av mensvärk som gör så att de måste sjukskriva sig från jobbet och skolan och måste avboka inplanerade aktiviteter för att de har för ont för att ens lämna sängen.

Den sortens mensvärk som inte kan förbättras med receptfria smärtstillande läkemedel är INTE "normal". Den är vanlig, men inte normal.

Om du upplever en sådan stark smärta som beskrivits ovan så är det något som inte står rätt till. Det kan vara så att du har överskott på östrogen, du kan ha förhöjd inflammation i kroppen eller så kan du ha för lite Omega 3 i din kost. Du kanske har ett obalanserat blodsocker, har mycket stress i din vardag eller konsumerar mycket alkohol.

Det kan även vara ett sjukdomstillstånd som kallas endometrios, där celler som liknar livmoderslemhinnan har spridit sig till ställen i buken där de inte ska vara. Endometrios har många andra symtom men det främsta är extrem smärta vid menstruation. Vill du veta mer så läs här.


Om du lider av extrem smärta under menstruation så kontakta din läkare eller gynekolog för ett samtal. Du har rätt till en så smärtfri vardag som möjligt!

Jag kommer gå in mer på vad de flesta symtomen beror på och vad du kan göra själv för att förbättra dem i senare blogginlägg. Om du undrar över hur du redan nu kan förbättra din vardag under menstruationen så skicka iväg ett meddelande till mig, det kan du göra här.


FOKUS UNDER MENSTRUATION


Vad jag menar med fokus är hur du bäst tar hand om din kropp och din energi under menstruationen.


Alla dina hormonnivåer är låga. Din energi är låg. Men du har en naturlig fallenhet för att fokusera. Du har inte samma sociala och höga energi som du har vid ägglossning, men du har lättare för att gräva djup i analytiska arbeten. De låga nivåerna av dina könshormoner gör så att dina två hjärnhalvor kommunicerar bättre och det är en tid då du kan ta ett steg tillbaka och känna efter vad i ditt liv som fungerar och vad som du vill ändra på.


Det är okej att sakta ner på jobb, träning och dylikt och fokusera på vila och återhämtning. Din kropp är i full gång med att stöta ut livmoderslemhinnan och det är en tung uppgift. Tillåt dig själv att lyssna på kroppen.


Du är inte gjord för att göra samma arbeten varje dag eller för att träna exakt likadant vecka efter vecka och du ska inte klandra dig själv för att du inte orkar med samma saker denna vecka som du gjorde för två veckor sedan.

Genom att lyssna på dig kropp och göra aktiviteter som stämmer överens mer med hur mycket ork du har, så kommer du ha mer energi senare i cykeln när din estradiol och testosteron är som högst!


MAT UNDER MENSTRUATION

Nu när kroppen har fullt upp med den tunga uppgiften att "rensa" ut livmoderslemhinnan så vill vi stötta kroppen så mycket vi kan med mycket näring!


PROTEIN

Proteinkällor med mycket järn och zinc.

- Gröna ärtor

- Fläskkött

- Havsdjur så som; räkor, lax, musslor, sardiner, makrill och dylikt.

- Kidneybönor


KOLHYDRATER

Långsamma kolhydrater med mycket fibrer.

- Brunt ris

- Quinoa

- Fullkornspasta

- Bovete


FETT

Fokusera på Omega 3-rik mat.

- Makrill

- Sill

- Lax (protein och fett)

- Valnötter

- Pumpafrön och hampafrön


GRÖNSAKER

Magnesiumrika livsmedel hjälper mot mensvärk.

- Rödbetor

- Grönkål (innehåller mycket magnesium)

- Shitakesvamp

- Sjögräs

- Tranbär

- Björnbär


Denna lista är bara exempel på livsmedel som du kan börja inkludera under menstruation som kan hjälpa att stötta kroppen. Känn dig inte begränsad av att det inte står så mycket vid varje, utan se det som en enkel inköpslista med mat som du kan experimentera med.


Soppor och grytor är ett lättlagat och värmande alternativ under den fas då man vill vila som mest.


Detta var ett längre inlägg om menstruationsfasen!


Det finns sååååå mycket mer spännande och intressanta grejer att säga om mensen men jag vill inte att det ska blir för mycket på samma gång så jag avrundar här.


Om det är någonting som du tycker jag har glömt bort eller om du har några andra åsikter eller funderingar så hör av dig till mig! Jag försöker alltid lära mig mer och förbättras!


Nästa vecka så ska vi djupdyka i follikelfasen!


394 visningar0 kommentarer