Fas 1: Menstruation

Uppdaterad: 1 jun 2020


Den kvinnliga menstruationscykeln är som ett ebb och flod av massa olika könshormoner.

Ena veckan sprudlar vi av energi, är sociala och bygger muskler lättare i gymmet. En annan vecka är vi mer lagd åt vila, analytiska arbeten och självinsikt.

Genom att lära sig var vi är i menscykeln, hur våra nivåer av hormoner ser ut och hur dessa hormoner påverkar oss så kan vi optimera jobb, träning och våra relationer så att vi får ut det mesta av alla faser.


Denna månad har vi temat: MENSTRUATIONSCYKELNS GRUNDER

De följande blogginläggen kommer vara lite längre för att jag ska kunna täcka så mycket som möjligt och så att ni som läser får en bra kunskapsgrund att stå på!

Idag tänkte jag börja med att förklara den första fasen, av fyra, i vår menstruationscykel: Menstruation.


Nu kanske du tänker "Men Elise, är inte mensen i slutet av min cykel??", och till det svarar jag nej...och ja.

Eftersom vår menscykel är just vad den heter, en cykel, en cirkel, en återupprepande händelse så kan man ju se det som lite både och att mensen är både början och slutet. Men för enkelhetens skull så är menstruationen början.Här har vi en bild som i enkelhet förklarar de mest framstående könshormonerna som spelar in under menscykelns faser. Exklusive testosteron.


Under mensen så är alla hormoner i sina lägsta nivåer. Det är detta bortfall av hormoner, som händer i slutet på fasen innan mensen - den luteala fasen, som gör att vår endometrium, aka. livmoderslemhinna, släpper från livmoderns väggar och bli vår kära "Aunt Flow".


HORMONNIVÅER UNDER MENSTRUATION


Estradiol (en form av östrogen) - Är lågt. Ja, östrogen är inte bara ett hormon utan det är ett samlingsnamn för flera olika former av sk. steroidhormoner. Estradiol har en anabol (uppbyggande) effekt i kroppen.


Testosteron - Yes! Vi kvinnor har också testosteron och det är ett SUPERVIKTIGT hormon! Det hjälper till vid muskeluppbyggnad, då det likt estradiol är anabolt, och det påverkar även en kvinnas sexlust. Under menstruation är testosteron lågt. Det betyder inte att du kanske inte är särskilt sugen att "get it on" under mensen, och oroa dig inte! Detta är fullt normalt! Men såklart är det en personlig preferens, alla är olika. Lyssna på dig kropp och hedra vad den vill.

Kom bara ihåg att skydda dig om du har heterosexuellt samlag under din mens om du har ner mot 21 dagars cykellängd(!!)


Progesteron - Detta hormon kommer till spel efter ägglossning. Jag kommer prata om det i senare blogginlägg.


LH (Luteiniserande Hormon) & FSH (Follikelstimulerande Hormon) - Är lågt. De ökar närmare ägglossning. Mer om detta senare.

INNAN MENSTRUATION


Efter ägglossning bildas en körtel som kallas gulkropp, även kallat corpus luteum. Gulkroppen kan man beskriva som "äggets skal" som blir kvar efter att ägget släppts ut från din äggstock till den äggledare som den är kopplad till. Denna körtel producerar progesteron. Du är nu inne i din luteala fas. Jag kommer gå in mer i detalj på luteala fasen i senare inlägg.