Fas 2: Follikelfasen

Uppdaterad: 1 jun 2020


Så, då har vi kommit till menstruationscykelns andra del!

FOLLIKELFASEN!


Tekniskt sett så är follikelfasen både den första och den andra delen eftersom man räknar att follikelfasen börjar samtidigt som menstruationen. Man kan säga att de går som hand i hand med varandra!


FOLLIKELFASENS LÄNGD


Denna fasen kan variera i längd ganska mycket, den kan vara allt från 11 dagar upp till 27 dagar i en normal menstruationscykel.

En normal menstruationscykel behöver inte vara 28 dagar. Utan det kan variera mellan 21 upp till 35 dagar och fortfarande räknas till det normala.

Menstruationscyklar som är kortare än 21 dagar och längre cyklar än 45 dagar är ganska starka tecken på att det är något som inte riktigt står rätt till. Många med låga östrogenhalter har kortare cyklar och vissa som lider av exempelvis PCOS (polycystisk ovarialyndrom) eller hypotyreos (för lite sköldkörtelhormon) kan ha extremt långa och/eller oregelbundna cyklar.


Jag själv har symtom som pekar på att jag har PCOS (kollat av en gynekolog) och jag har väldigt långa menstruationscyklar. Detta är något som jag aktivt försöker förbättra med en kost som grundar sig i blodsockerbalans med långsamma kolhydrater, bra proteinkällor, mycket fibrer och bra fetter. Denna kost är inte bara för de med PCOS, utan alla kan gynnas av en kosthållning som balanserar blodsockret och ger din kropp mycket näring och fibrer.


Som med alla obalanser i hormoner och symtom på att något inte står rätt till, så rekommenderar jag ALLTID att kolla upp detta hos en läkare eller medicinskt kunnig personal. Du har rätt till hjälp och information om vad för alternativ det finns om du lider av negativa symtom.Vi tittar återigen på denna bilden! Nu kan vi se att det står "follikelfas" under hela första halvan av menstruationscykeln.


Men! För enkelhetens skull så pratar jag som att follikelfasen börjar efter menstruationen. Denna delen av follikelfasen kallas ibland den proliferativa fasen. Men det behöver ni inte komma ihåg!


HORMONNIVÅER UNDER FOLLIKELFASENEstradiol (en form av östrogen) - Stegrande. Jag nämnde i förra blogginlägget att östrogener är uppbyggande i kroppen, aka. anabola. Under follikelfasen börjar detta härliga hormon, estradiol,att stegra vilket leder till att vi har mer energi, bättre insulinkänslighet och mindre hungerkänslor. Östrogen är fantastiska hormon som, i balanserade förhållanden, skyddar hjärnan, bygger starka ben och förbättrar serotoninnivåer! (serotonin är ett superviktigt "må bra hormon" som har många olika funktioner i kroppen). Estradiol minskar hungerkänslor. Den gör även din metabolism långsammare.


För mycket östrogen i förhållande till progesteron kan ge negativa symtom så som acne, humörsvängningar, viktuppgång, ömmande bröst, kraftig mensvärk och kraftiga blödningar.


Överskott på östrogen är väldigt vanligt, men det går att förbättra. Två saker som du kan börja med om du upplever någon av ovanstående symtom är:

1. Stötta din lever, som bryter ner använt östrogen och gör sig av med det, med korsblommiga grönsaker - så som blomkål och broccoli. De innehåller bl.a. ett ämne som heter glukosinolat som skyddar kroppen mot cancer och hjälper levern i sitt arbete att tillverka enzymer som bryter ned ämnen i kroppen.