Fas 2: Follikelfasen

Uppdaterad: 1 jun 2020


Så, då har vi kommit till menstruationscykelns andra del!

FOLLIKELFASEN!


Tekniskt sett så är follikelfasen både den första och den andra delen eftersom man räknar att follikelfasen börjar samtidigt som menstruationen. Man kan säga att de går som hand i hand med varandra!


FOLLIKELFASENS LÄNGD


Denna fasen kan variera i längd ganska mycket, den kan vara allt från 11 dagar upp till 27 dagar i en normal menstruationscykel.

En normal menstruationscykel behöver inte vara 28 dagar. Utan det kan variera mellan 21 upp till 35 dagar och fortfarande räknas till det normala.

Menstruationscyklar som är kortare än 21 dagar och längre cyklar än 45 dagar är ganska starka tecken på att det är något som inte riktigt står rätt till. Många med låga östrogenhalter har kortare cyklar och vissa som lider av exempelvis PCOS (polycystisk ovarialyndrom) eller hypotyreos (för lite sköldkörtelhormon) kan ha extremt långa och/eller oregelbundna cyklar.


Jag själv har symtom som pekar på att jag har PCOS (kollat av en gynekolog) och jag har väldigt långa menstruationscyklar. Detta är något som jag aktivt försöker förbättra med en kost som grundar sig i blodsockerbalans med långsamma kolhydrater, bra proteinkällor, mycket fibrer och bra fetter. Denna kost är inte bara för de med PCOS, utan alla kan gynnas av en kosthållning som balanserar blodsockret och ger din kropp mycket näring och fibrer.


Som med alla obalanser i hormoner och symtom på att något inte står rätt till, så rekommenderar jag ALLTID att kolla upp detta hos en läkare eller medicinskt kunnig personal. Du har rätt till hjälp och information om vad för alternativ det finns om du lider av negativa symtom.Vi tittar återigen på denna bilden! Nu kan vi se att det står "follikelfas" under hela första halvan av menstruationscykeln.


Men! För enkelhetens skull så pratar jag som att follikelfasen börjar efter menstruationen. Denna delen av follikelfasen kallas ibland den proliferativa fasen. Men det behöver ni inte komma ihåg!


HORMONNIVÅER UNDER FOLLIKELFASENEstradiol (en form av östrogen) - Stegrande. Jag nämnde i förra blogginlägget att östrogener är uppbyggande i kroppen, aka. anabola. Under follikelfasen börjar detta härliga hormon, estradiol,att stegra vilket leder till att vi har mer energi, bättre insulinkänslighet och mindre hungerkänslor. Östrogen är fantastiska hormon som, i balanserade förhållanden, skyddar hjärnan, bygger starka ben och förbättrar serotoninnivåer! (serotonin är ett superviktigt "må bra hormon" som har många olika funktioner i kroppen). Estradiol minskar hungerkänslor. Den gör även din metabolism långsammare.


För mycket östrogen i förhållande till progesteron kan ge negativa symtom så som acne, humörsvängningar, viktuppgång, ömmande bröst, kraftig mensvärk och kraftiga blödningar.


Överskott på östrogen är väldigt vanligt, men det går att förbättra. Två saker som du kan börja med om du upplever någon av ovanstående symtom är:

1. Stötta din lever, som bryter ner använt östrogen och gör sig av med det, med korsblommiga grönsaker - så som blomkål och broccoli. De innehåller bl.a. ett ämne som heter glukosinolat som skyddar kroppen mot cancer och hjälper levern i sitt arbete att tillverka enzymer som bryter ned ämnen i kroppen.

2. Ät mycket fibrer - det nedbrutna östrogenet från levern måste ut ur kroppen via tarmen, annars återupptas det i kroppen. Fibrer hjälper tarmarna att "frakta" ut alla restprodukter från kroppen.


Testosteron - Stegrande. Likt östrogen så ökar testosteronhalten i kroppen ju närmare ägglossning vi kommer. Tillsammans med östrogen så bidrar testosteron till ökad energi, ökad sexlust & bättre social förmåga!


Progesteron - Detta hormon kommer till spel efter ägglossning. Jag kommer prata om det i senare blogginlägg.


LH (Luteiniserande Hormon) & FSH (Follikelstimulerande Hormon) - Stegrande.

FSH, även kallad follitropin, skickas ut från hypofysens framlob som sedan signalerar till äggstockarna att börja förbereda äggcellerna, aka. folliklarna. FSH stimulerar massor med äggblåsor i äggstockarna men i slutändan så är det vanligast att endast ett ägg, det som är mest moget, spricker ur sin äggblåsa och ut ur äggstocken. Man kan även ha en dubbel ägglossning då ett andra ägg släpps, men det sker alltid inom 24 timmar från då det första ägget släpptes. Precis innan ägglossning och dippar nivåerna av FSH för att sedan öka under själva ägglossningen innan det går ner till en låg nivå under lutealfasen.

I bilden ovan ser vi bättre hur FSH dippar innan ovulation.


LH, luteiniserande hormon, gör en lite mer dramatisk resa. Det är låga nivåer ända fram till ägglossning tills det slutligen skjuter i höjden! Detta gör den för att få det ägg (ett eller två) som mognat att frigöra sig från sin äggblåsa.


SYMTOM UNDER FOLLIKELFASEN


Oftast så är denna tiden under ens menstruationscykel ganska neutral. Förutom det som nämnts tidigare, att du känner att du har mer energi och har lättare för att vara social än föregående vecka då du hade mens, så kan det vara så att du kan vara mer ångestfylld under denna del.

Detta kan vara ett tecken på att du har för låga halter av östrogen. I detta fallet så ska du se över hur din menscykel ser ut. Är den kort? Lång? Är din mens väldigt lätt? (3 dagar eller kortare)

I detta fall bör du se över om du äter tillräckligt och/eller tränar för mycket då detta kan göra att du får låga hormonnivåer.

FOKUS UNDER FOLLIKELFASEN


Under follikelfasen så är du mer öppen för att testa nya grejer! Lyssna på ny musik, testa en annan träningsform eller prova på en ny hobby. Ditt ökande estradiol och testosteron gör dig mer social och du har lättare för att uttrycka dig. Detta är ett jättebra tillfälle att mingla eller ha möten på jobbet.


I träningen så är detta tiden för styrka!

Det passar det perfekt att fokusera på grundstyrka och låta musklerna arbeta. Även ett superbra tillfälle att köra lite mer högintensiva gruppass då du både har energin för det och det sociala faller på plats!


MAT UNDER FOLLIKELFASEN


Du har naturligt en stegrande energi. Som nämnt tidigare så gör östrogenet estradiol att du känner dig mindre hungrig och eftersom din metabolism är långsammare så kan vi fokusera på "lättare" mat som inte tynger ned dig. Jämför med menstruationen då vi vill ha riklig mat som är mättande och värmande.


PROTEIN

Magrare kött ger dig mycket protein som hjälper dig att bygga muskler men tynger inte ned din måltid med lika mycket fett.

- Kyckling

- Ägg

- Kalkon


KOLHYDRATER

Fiberrika kolhydratskällor. Din kropp klarar snabbare kolhydrater.

- Havregryn

- Potatis

- Mungbönor


FETT

Fokusera på Omega 3-rik mat. Selenium i paranötterna stöttar normal sköldkörtelfunktion.

- Paranötter (inte för stora mängder)

- Lax (protein och fett)

- Valnötter

- Pumpafrön och hampafrön


GRÖNSAKER

B-vitaminer i mat hjälper kroppen att ta hand om använt östrogen.

- Kronärtskocka

- Spenat

- Morötter

- Apelsin

- Satsumas

- Klementiner


Denna lista är bara exempel på livsmedel som du kan börja inkludera under follikelfasen som kan hjälpa att stötta kroppen. Känn dig inte begränsad av att det inte står så mycket vid varje, utan se det som en enkel inköpslista med mat som du kan experimentera med.


Follikelfasen: KLAR!


Härligt! Detta går ju som en dans och oj vad mycket information det bli på samma gång, men det är tur att inlägget finns kvar på hemsidan ifall man vill friska upp minnet!


Nästa vecka går vi över till den mycket kortare ÄGGLOSSNINGEN!


Puss & kram tills dess!


855 visningar0 kommentarer