Fas 3: Ägglossning

Uppdaterad: 1 jun 2020


Nu kör vi den tredje fasen i menstruationscykeln:

ÄGGLOSSNING!


Ägglossningen är den kortaste och mest intensiva fasen! Låt oss dyka in!

ÄGGLOSSNINGENS LÄNGD OCH FERTILITET


Till skillnad mot för vad många tror så är du inte fertil under hela din menstruationscykel (jämfört med män som är det).


Du är fertil endast 12-48 timmar varje cykel - MEN! Spermier kan överleva upp till 5 dagar i en kvinnas livmoder och genom att räkna ihop dessa två faktorer så säger man att en kvinnas "fertila fönster" är ca 5-7 dagar.

De kvinnor som inte använder hormonella preventivmedel kan oftast urskilja när de börjar närma sig sin ägglossning. Ca en vecka innan ägglossning så ändras karaktären på deras flytningar. Flytningarnas mönster kan se ut så här:

Menstruation - "torrt" eller dolda flytningar. Denna tid räknas som "icke fertil" för de flesta. Om du har en kortare cykel så kan du räknas som fertil så se till att använda skydd om du ha penetrerande samlag.

Follikelfas - Vissa har inga flytningar i början av denna fas medan andra kan ha flytningar som kan beskrivas som icke elastiskt, grynigt och klibbigt. Denna sortens sekret är svårt för spermier att ta sig fram igenom och räknas som "icke fertil".

Follikel/Ägglossning - När en kvinna börjar närma sig sin ägglossning, aka. är i sitt "fertila fönster", så ändras flytningarna från att vara klibbiga till att bli mer krämiga och mer elastiska. Färgen kan variera från ljusgult till vitt. Detta räknas som fertila flytningar.

Ägglossning - Det är vanligt att en kvinna har s.k. "äggviteliknande" flytningar. Det ser ut som äggvita, är genomskinligt och väldigt elastiskt. Man kan även uppleva att man ha väldigt vattniga flytningar som man inte kan ta på, utan som bara gör sig till känna genom att blöta ned trosorna. Detta är ditt mest fertila sekretet.

Luteala fasen - Efter ägglossningen så ändras karaktären igen till det som räknas som "icke fertil". Detta kan vara att det är "torrt", alltså inga flytningar finns, eller att det går över till det klibbiga och mer gryniga formatet.


Vill du veta mer klicka här!En snabb titt avslöjar att en rad med hormoner skjuter i höjden under ägglossning.

HORMONNIVÅER UNDER ÄGGLOSSNINGEN


Estradiol (en form av östrogen) - Högsta nivån! Estradiol når sin topp innan det sjunker tvärt till väldigt låga nivåer innan det åter igen börjar stegra i den luteala fasen.

Under denna dipp i östrogen så passar det perfekt att köra tung styrketräning eller högintensivt då låga hormonivåer gör det lättare för din kropp att bygga muskler och använda glukos som energikälla!

Hög energi, lägre hungerkänslor och goda sociala förmågor. Under ägglossning så gör de höga nivåerna av östrogen att ditt ansikte ser mer symmetriskt ut och dina läppar kan vara fylligare. Det kan vara en tid då man känner sig "naturligt attraktiv", vilket inte är så konstigt då din kropp är inställd på att hitta en partner.

Testosteron - Högsta nivån! Likt östrogen så når testosteron på sin topp. Det är oftast nu som din sexlust är högst! Kom bara ihåg att det är även nu som du är mest fertil, så se till att skydda dig om du har penetrerande samlag.

Högt testosteron förbättrar muskeluppbyggnad.

Progesteron - Detta hormon kommer till spel efter ägg