Fas 3: Ägglossning

Uppdaterad: 1 jun 2020


Nu kör vi den tredje fasen i menstruationscykeln:

ÄGGLOSSNING!


Ägglossningen är den kortaste och mest intensiva fasen! Låt oss dyka in!

ÄGGLOSSNINGENS LÄNGD OCH FERTILITET


Till skillnad mot för vad många tror så är du inte fertil under hela din menstruationscykel (jämfört med män som är det).


Du är fertil endast 12-48 timmar varje cykel - MEN! Spermier kan överleva upp till 5 dagar i en kvinnas livmoder och genom att räkna ihop dessa två faktorer så säger man att en kvinnas "fertila fönster" är ca 5-7 dagar.

De kvinnor som inte använder hormonella preventivmedel kan oftast urskilja när de börjar närma sig sin ägglossning. Ca en vecka innan ägglossning så ändras karaktären på deras flytningar. Flytningarnas mönster kan se ut så här:

Menstruation - "torrt" eller dolda flytningar. Denna tid räknas som "icke fertil" för de flesta. Om du har en kortare cykel så kan du räknas som fertil så se till att använda skydd om du ha penetrerande samlag.

Follikelfas - Vissa har inga flytningar i början av denna fas medan andra kan ha flytningar som kan beskrivas som icke elastiskt, grynigt och klibbigt. Denna sortens sekret är svårt för spermier att ta sig fram igenom och räknas som "icke fertil".

Follikel/Ägglossning - När en kvinna börjar närma sig sin ägglossning, aka. är i sitt "fertila fönster", så ändras flytningarna från att vara klibbiga till att bli mer krämiga och mer elastiska. Färgen kan variera från ljusgult till vitt. Detta räknas som fertila flytningar.

Ägglossning - Det är vanligt att en kvinna har s.k. "äggviteliknande" flytningar. Det ser ut som äggvita, är genomskinligt och väldigt elastiskt. Man kan även uppleva att man ha väldigt vattniga flytningar som man inte kan ta på, utan som bara gör sig till känna genom att blöta ned trosorna. Detta är ditt mest fertila sekretet.

Luteala fasen - Efter ägglossningen så ändras karaktären igen till det som räknas som "icke fertil". Detta kan vara att det är "torrt", alltså inga flytningar finns, eller att det går över till det klibbiga och mer gryniga formatet.


Vill du veta mer klicka här!En snabb titt avslöjar att en rad med hormoner skjuter i höjden under ägglossning.

HORMONNIVÅER UNDER ÄGGLOSSNINGEN


Estradiol (en form av östrogen) - Högsta nivån! Estradiol når sin topp innan det sjunker tvärt till väldigt låga nivåer innan det åter igen börjar stegra i den luteala fasen.

Under denna dipp i östrogen så passar det perfekt att köra tung styrketräning eller högintensivt då låga hormonivåer gör det lättare för din kropp att bygga muskler och använda glukos som energikälla!

Hög energi, lägre hungerkänslor och goda sociala förmågor. Under ägglossning så gör de höga nivåerna av östrogen att ditt ansikte ser mer symmetriskt ut och dina läppar kan vara fylligare. Det kan vara en tid då man känner sig "naturligt attraktiv", vilket inte är så konstigt då din kropp är inställd på att hitta en partner.

Testosteron - Högsta nivån! Likt östrogen så når testosteron på sin topp. Det är oftast nu som din sexlust är högst! Kom bara ihåg att det är även nu som du är mest fertil, så se till att skydda dig om du har penetrerande samlag.

Högt testosteron förbättrar muskeluppbyggnad.

Progesteron - Detta hormon kommer till spel efter ägglossning.

LH (Luteiniserande Hormon) & FSH (Follikelstimulerande Hormon) - Högsta Nivån!

FSH gör en dipp innan den kickar upp sig för att ge follikeln en sista push så att äggblåsan ska spricka och släppa lös ett ägg.

LH går från sina väldigt låga nivåer till att dramatiskt skjuta i höjden! Det är denna ökning som kickar igång hela ägglossningen!SYMTOM UNDER ÄGGLOSSNING


Det mesta som jag pratade om i förra blogginlägget stämmer även här!

Under ägglossningen har du mycket energi och har även lättare för att vara social. Du känner mindre hunger då estradiol är naturligt hungerhämmande.


Vissa kvinnor upplever ägglossningssmärta, även kallad "mittelschmertz". Denna smärta brukar gå över efter en timme eller så och bör inte störa din dag. Om du får väldigt ont och det håller i sig längre så kan det vara obalanserade prostaglandiner som är inne i spelet. Genom att öka ditt intag av Omega 3 kan du förhoppningsvis förbättra smärtan. Man kan även få en liten mellanblödning vid ägglossningen. Detta är normalt då det är en blåsa som, bokstavlig talat, spricker för att ett ägg ska komma lös.


Om smärtan är av det kraftigare slaget och du får en blödning som varar längre så bör dettas kollas upp hos en läkare.

FOKUS UNDER ÄGGLOSSNINGEN Detta är tiden för socialisering deluxe!


Denna tid är oftast då man känner att man klarar ALLT! Du har energi för tusen, koll på läget, orkar med många uppgifter samtidigt och är ditt mest magnetiska jag! Utnyttja det!


Gå ut med kompisar, hitta på roliga aktiviteter och spendera din tid på att knyta kontakter och bygga relationer.


Detta är även en bra tid att bli hot n' steamy med din partner då din sexlust är som högst! (men bara om du vill det såklart!) Kom bara ihåg att skydda dig då detta är din mest fertila tid.


Träningsmässigt så är det en perfekt tid att köra tung styrketräning eller explosivitet eftersom testosteron och estradiol är högt = hög energi, samtidigt som dippen i östrogen efter ägglossning ger bättre muskeluppbyggnad! Se till att stötta kroppen med en bra proteinkälla, och även kolhydrater, innan och efter din träning så att du maximerar dina gains!

MAT UNDER ÄGGLOSSNINGEN


Fräsch mat som inte tynger ned dig, bra proteinkällor och snabbare kolhydrater passar utmärkt under ägglossning!

PROTEIN

Mineralrika proteinkällor stöttar kroppen och även äggcellen om den skulle bli befruktad.

- Tonfisk (små mängder)

- Makrill

- Lax

- Lamm


KOLHYDRATER

Fiberrika kolhydratskällor för att hjälpa kroppen att skyffla ut använt östrogen. Din kropp klarar snabbare kolhydrater.

- Quinoa

- Potatis

- Majs

- Linser

- Gula ärtor


FETT

Nötter rika på zink och vitamin E hjälper immunförsvaret.

- Mandlar

- Pekannötter

- Pumpafrön och hampafrön

- Kokosnöt


GRÖNSAKER

Stötta levern med korsblommiga grönsaker och mörkgröna bladgrönsaker.

- Brysselkål

- Spenat

- Paprika

- Sparris

- Hallon


Denna lista är bara exempel på livsmedel som du kan börja inkludera under ägglossningen som kan hjälpa att stötta kroppen. Känn dig inte begränsad av att det inte står så mycket vid varje, utan se det som en enkel inköpslista med mat som du kan experimentera med.

ÄGGLOSSNING: CHECK!


Bara en fas kvar! Sedan har vi gått igenom hela menstruationscykelns faser. Detta är en bra grund att stå på när man ska börja lära känna sin cykel och sin kropp!


Har ni några frågor eller feedback så tveka inte att höra av er antingen på min hemsida eller via min mail elisehalsonojd@gmail.com!
926 visningar0 kommentarer