Julstress, Julmat och JulHormonerJuletider är äntligen här! Om än jag önskar att vädret här i Örnsköldsvik kunde varit lite bättre (läs; mer snö, mindre slask) så är jag så exalterad för vintern! Jag älskar julen med alla levande ljus, mumsiga måltider och för att inte tala om julmusiken! Jag är helt enkelt en vinter/julmänniska ut i fingerspetsarna.


Om än jag älskar julen så mycket så har jag känt i år att jag varit mer stressad än vanligt. Oftast brukar jag finna lugnet när alla andra ökar på takten för att hinna med allt, men denna gången så följde jag med strömmen. Oh boy, vad det känns. Det känns i mitt humör, min energi, min kreativitet och ork överlag. Dessa signaler som kroppen skickar ut visar tydligt att det är något i livet just nu som inte riktigt fungerar, och det är väl inte så konstigt när:

1. Solen aaaaaaldrig visar sig (och om man skulle hinna med att gå ut under de två sekunder som den är över horisonten så är det SÅKLART mulet -.- ) och inte ger oss den där seratonin-kicken som vi annars får under de ljusa timmarna på dagen!

gif

2. Stressen ökar för att man vill hinna med allt innan ledighet, samt julklappsshopping, städning, pyntning OCH så ska man såklart hinna med att julbaka också!

3. Man har inte tid för träningen och det slutar med att man får dåligt samvete hela december innan man hoppar tillbaka till gymmet och toktränar första veckorna i Januari innan man kraschar igen.


Stressen ökar, ljuset minskar, räven raskar över isen. Kroppen säger stopp och jag tror att det är många som känner igen sig i detta. Ursch och fy.

Jag kände att jag måste göra något åt det här, så jag bestämde mig tidigare i månaden att jag skulle sätta ihop en kort lista på hur jag bäst ska skydda min kropp och min hormonella balans denna jul och jag tänkte dela med mig av den så att du som läser också kan göra det!

Tillsammans ska vi nog hitta julefriden tillslut!


Nr. 1 Säg nej till mer saker

Det är okej att vara lite självisk i juletider, jag lovar. Ofta så tar vi på oss alldeles för mycket utöver det vi redan har i ansvar, som att fixa i ordning julmaten, pynta, städa, skicka julkort, handla julklappar osv. Plus att det kan vara extra med jobbet som måste fixas innan långledigt eller så blir det non--stop jobb över jul och nyår PLUS allt det andra.


Denna högtid är en fantastisk tid där att ge saker är i fokus, men glöm inte bort att ge lite till dig själv också. Det är okej att säga nej till julhandlingen då och då.

Det är okej att dela ansvaret med en partner, vän eller familj. Det är okej att säga "nej, jag orkar inte det där". Försök att boka in åtminstone en kväll i veckan där du får vara helt ledig och gör vad du vill!

gif

Stressen kommer ändå vara högre än normalt och man får göra det man kan för att minska den. Det är så mycket lättare sagt än gjort, jag vet. Men stress är en riktig party pooper när det kommer till hormonell balans. Kortvarig stress kan kroppen hantera, men när stressen sträcker sig över lång tid och är intensiv så kan den ge en rad irriterande och jobbiga symtom så som att vara "wired and tired", med andra ord; trött i kroppen på kvällen men pigg i huvudet så att det är väldigt svårt att somna. Ens humör kan svaja, orken försvinna och mensen kan förskjutas. Mensvärk kan också bli värre.


Så se till att inte glömma bort din egna kropp och dess signaler.Nr. 2 Sluta känna skuld för julmaten!


Jag hör otroligt många som känner stress inför julmaten. Många ser jultiden som ett enda stort "cheat meal" och får dåligt samvete när de äter mängder med julmat och julgodis. Träningen hinns inte med och man skjuter på hälsan tills kommande årsskiftet. Efter jul och nyår så kickar ångesten igång. Många ger nyårslöftet att de ska "ta tag i träningen och kosten" och "bli fit". Detta slutar med att man hoppar på någon "30-dagars diet" och ett alldeles för hårt träningsschema för kroppen och sedan kraschar man i början på Februari. No bueno!

Du behöver aldrig känna skuld för något du äter (om du nu inte snott maten från någon. I det fallet så kan du känna lite skuld för det är taskigt att sno någon annans mat)! Mat är mat och det har inget moraliskt värde.

Jag vet att det är många som ser det ur ett kroppsligt perspektiv och tänker att de vill försöka begränsa maten för att inte gå upp i vikt eller så hetsäter de för att kroppen är inställd på en svält (läs "diet") som kommer efter nyår och den försöker bara få i sig så mycket den kan medan den har chansen. Så man känner att man inte har kontroll över kroppen när det kommer till maten. Detta kan leda till viktuppgång vid jul och massor med ångest både innan, under och efter.


Detta är ett väldigt tungt ämne som jag inte tänker gå in på så mycket just nu, förutom att ge dig som läser några tips och mantra för att lindra lite av stressen vid julbordet. Dessa tips är inte bara för julen, utan du kan använda dessa året om, hela livet.


Tips:

1. Andas - ta minst 5 djupa andetag som åker hela vägen ned till magen. Detta lindrar stress och kroppen bli mer fokuserad på "rest and digest", att vila och spjälka maten ordentligt.

2. Lyssna på kroppens signaler - Försök att höra dina hungersignaler. Detta är inte alltid så lätt och vissa kan ha tappat lite kontakt med kroppen om man gått på dieter väldigt länge. Men försök lyssna på när du är hungrig och när du är mätt. Hedra din kropps visdom. Din kropp är smartare än du tror.

3. Tillåt dig själv att ÄTA - det är okej att äta MYCKET. Det är okej att frossa i julbordet, för att det är jäkligt gott! Det är också okej att äta dagen efter, och dagen efter det och det kommande dagarna och hela livet ut! Ingen skuld behövs!

4. Skippa crashdieterna - När du tillåter dig själv att äta hur mycket som kroppen vill och även säger till den att "Du, kroppen, du behöver inte stressa. Jag ska inte svälta mig själv efter nyår! Jag lovar! Jag ska inte hoppa på en ny diet igen, jag ska bara äta som vanligt." så kan mycket av stressen kring mat lätta.

Det är en lång process men börja med att lova dig själv och din kropp att inte straffa dig med en ny restriktiv diet när festligheterna är slut och livet återgår till det normala.

5. Fokusera på den mat du mår bra av - Det är lätt att äta allt som kommer i ens närhet när kroppen tror att den inte kommer få äta igen. Om du försöker göra de ovanstående tipsen så kommer det förhoppningsvis kännas lite bättra. En annan sak som du kan göra istället för att fokusera på ditt utseende är att vända uppmärksamheten inåt. "Vad mår jag faktiskt bra av att äta?"

Hur kommer jag må efter jag äter allt det där godiset? Hur kommer jag må efter hela tallriken med mat? Kommer jag må bra? Kommer jag vara proppmätt och må illa? Eller kommer jag må bra och redo för lite efterrätt?

Med detta vill jag inte säga att du inte får äta det! Du FÅR äta VAD DU VILL. Som jag nämnde i punkt 3. Jag vill endast att du ska skifta fokus från vad du får och inte får äta, till vad du vill äta och vad du mår bra av att äta.

gif

Och såklart är det även okej att äta tills man är proppmätt och inte kan röra sig. För ibland händer det och det är okej.


Mantran för kroppspositivitet:

"Min vikt har inget att göra med mitt värde som person"

"Jag tänker inte straffa min kropp för att jag äter mycket"

"Jag får äta allt som jag vill och hur mycket jag vill"

"Jag vill äta det jag mår bra av"

"Jag vill stötta min kropp med maten jag äter"

"Min vikt är inte det viktigaste"

Nr. 3 Blodsockerkontroll


Nu när jag fått nr. 2 sagt så vill jag ge dig små riktlinjer för hur du kan stötta kroppen med julmaten. Detta är inte regler som du måste följa, men det är bra saker att kunna för det kommer i längden skydda dina hormoner, även när julborden är tomma.


När det kommer till att skydda hormonerna så är mat otroligt kraftfullt och en av de viktigaste sakerna är att ta hand om sitt blodsocker så ofta man kan. Man kan ofta känna av ett dåligt kontrollerat blodsocker i kraftiga humörsvängningar om man inte ätit på ett tag. Man kan känna sig yr, skakis och lättirriterad.


På julen är det lätt att man äter stora mängder med snabba kolhydrater (tänk godis, potatis, vitt bröd) och mycket mättat fett (ex korv, köttbullar, smör) och inte lika mycket protein. Detta är en början till ett blodsocker som skjuter i höjden, stör dina hormoner och förstör din ork och humör. Så om du känner att du blir väldigt påverkad av julmaten så inkludera tipsen nedan för att stötta kroppen lite extra.


1. Grunda med protein - Försök få in en näve med protein till varje mål mat. Detta hjälper att "sakta ned" de snabba kolhydraterna.

2. Glöm inte fibrerna - Jag vet att det kanske låter tråkigt, för du kanske tänker "uh, sallad..." när jag skriver fibrer, men det behöver inte vara en klassisk sallad! Det kan vara i formen av grovt tunnbröd, ugnsrostad brysselkål, morötter eller att byta ut de "vanliga" ingredienserna mot mer fiberrika alternativ. Som ex. fullkorn eller rotfrukter!

Här är några exempel på klassiska julrecept med en liten tvist:

Landleys Kök, Janssons Frestelse

https://www.landleyskok.se/recept/janssons-frestelse-med-rotsaker

Landleys Kök, Julig Sallad

https://www.landleyskok.se/recept/julig-sallad-med-brysselkal-gronkal-mandel-och-apelsin

Food Pharmacy, Veganska "Kättbullar"

https://foodpharmacy.se/2016/12/veganska-kottbullar/

Food Pharmacy, Julbord Flera Recept

https://foodpharmacy.se/2018/12/food-pharmacys-julbord-vara-basta-recept-fore-jul/


3. Fyll på med bra fetter - Lax är en klassiker på julbordet och en klassiker som är fylld med bra fetter och protein, perfekt för tallriken och super för dina hormoner! Denna riktlinje är kanske lite svår vid julbordet då mycket annat är fyllt med mer mättade fetter, men det gör inget. Det kommer fler dagar då du kan göra det.


Nr. 4 SLÄPP PRESSEN


Om du inte får in någon av tipsen vid denna högtid, oroa dig inte! Vad du äter vid en, två eller tre måltider kommer inte påverka dig och din kropp i det stora hela och när det kommer till stressen så kan stressen av att inte hunnit med saker göra saker ännu värre! (om du förstår vad jag menar)

Istället för att titta tillbaka på vad du inte hann detta år, blicka framåt på hur du ska göra nästa jul.


gif

Försök att släppa pressen på dig själv och njut av maten istället! Umgås med din familj, se på Kalle Anka, skratta, sjung, dansa, HA KUL! Ditt liv är mer än att tänka på mat och vad du ska och inte ska äta.


Hoppas att detta inlägg kan hjälpa dig i stressade tider samt ge dig en liten extra positivitets-boost även när högtiderna tagit slut.


Dela denna blogg med dina kompisar så att de också kan börja året med en fräsch syn på mat och hälsa!


Tills nästa gång,

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!


Från Elise HälsoNöjd
(En sista Grinchen Gif bara för att jag älskar Grinchen!)

gif52 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

©2019 by Endokrina Elise. Proudly created with Wix.com