Mensvärk - Vanligaste orsakerna & 10 saker du kan göra förbättra det

När det kommer till mensvärk så tror jag många har känt den här uppgiva känslan av "Varför måste det vara såhär?!"

Speciellt om en lider av riktigt kraftig mensvärk!Mensvärk kan beror på många olika saker, däribland olika sjukdomstillstånd så som endometrios eller myom i livmodern. Om du upplever mensvärk som inte går bort med smärtstillande tabletter &/eller som kommer vid flera tillfällen i din cykel så bör du kolla upp detta hos en läkare.

Sjukdomstillstånd kommer inte tas upp i detta inlägg, utan nu kommer jag fokusera på de vanligaste orsakerna utan sjukdom som kan ge mensvärk!


Om du lider av ex. endometrios så kan du fortfarande gynnas av de tips som jag går igenom i detta inlägg. Eftersom jag jobbar matbaserat så lägger jag bara till näring som stöttar både hormoner & hälsan överlag!😊


Här nedan kommer du få lära dig om de vanligaste orsakerna bakom mensvärk & framförallt vad du själv kan göra åt det för att förbättra det!

Vad är Normal Mensvärk?

En normal mensvärk är den som knappt känns av. Du kan uppleva kramper den första dagen som antingen inte stör dig alls, eller som går bort med smärtstillande.


Det är viktigt att märka skillnaden mellan NORMAL vs VANLIG.

NORMAL - Mild mensvärk första dagen & kanske andra av mensen eller en känsla av att livmodern "arbetar". Förbättras med smärtstillande. Stör inte din vardag.

VANLIG - Stark mensvärk som pågår i 1-3 dagar som gör att du blir sängliggande & måste ta flera smärtstillande tabletter dagligen. Kan följas åt med huvudvärk, illamående & humörsvängningar.


Om smärtan strålar ned i ben & det gör extremt ont samt att det inte lindras med smärtstillande så bör du kontakta läkare eller gynekolog för att utredas.


Vanligaste Orsakerna till Mensvärk


1) För Mycket Östrogen i Förhållande till Progesteron


Östrogen är ett samlingsnamn på tre olika östrogena hormoner - Östradio (det starkaste), östron & östriol. När jag snackar om "för mycket östrogen" så syftar jag främst på östradiol då det är ditt starkaste östrogen & det som arbetar med flest saker i din kropp.

Progesteron är ett lugnande hormon som produceras av, vad jag brukar kalla, "äggskalet" - även kallat Corpus Luteum eller gulkroppshormon - som blir kvar efter din ägglossning.


Du får för mycket östradiol i kroppen om hormonet inte bryts ned tillräckligt effektivt i levern &/eller fraktas ut tillräckligt ofta via tarmen. Alltså kort & gott, om din lever är har fullt upp med annat, ex att bryta ned koffein eller alkohol &/eller om du inte skiter tillräckligt ofta!